SI

Lepe karszhanske molitve

Naslov dela:Lepe karszhanske molitve molitve / sdai pervizh is Bukouskiga inu Nemshkiga jesika v'nash Slovenski tolmazhene, sred enim regishtrom vseh molitvi, sadai na konzu letih buqviz, skusi Jurja Dalmatina = Betbüchlin Windisch, Tübingen, 1595.
Avtor:Jurij Dalmatin
Datacija:1595
Tehnika:Tisk
Dimenzije:8 x 14 cm
Signatura:4887
Inv. št.:300007466
Opis: Ta publikacija je bila menda najbolj priljubljena slovenska protestantska knjiga. Tisk je plačal Dalmatin iz lastnega žepa, izšla pa je posthumno. V uvodu je posvetilo Ahacu s Turna, pisec poudari pomembnost molitev v težkih časih, ko deželi grozi turška nevarnost. Osnova za publikacijo je molitvenik Andreja Mascula; molitve so razdeljene na dva dela. Prvi je dobesedni prevod že omenjenega molitvenika, ki mu je dodanih le nekaj drugih besedil, pri drugem delu pa je vir žal neznan. Knjigo je leta 1842 muzeju podaril Sigismund von Thurn.

Danes sta v Sloveniji le dva izvoda te knjige, drugega hrani Narodna in univerzitetna knjižnica.

Knjigi je privezana sig. 4888, Ta celi catehismus, 1595.

Renesančna vezava. Knjiga ima lesene platnice in je ovita v porumenelo usnje z geometrijskimi vzorci. Nekdaj sta jo zapirali kovinski zaponki, ki pa sta danes le deloma ohranjeni. Na notranji strani platnice in na sprednjem listu je več lastniških vpisov. 

Fotografije

 

 

Prijavite se na e-novice