SI

Kostanjevica na Krasu – avstro-ogrski vojaki pri počitku

Kostanjevica na Krasu – avstro-ogrski vojaki pri počitku
Predmet:Kostanjevica na Krasu – avstro-ogrski vojaki pri počitku
Avtor:Anonimni fotograf
Datacija:1915–1917
Tehnika:Fotografija – sepija
Material:Papir
Dimenzije:89 x 138 mm
Inv. št.:F-612
Na ogled:Grafični kabinet Narodnega muzeja Slovenije (po vnaprejšnjem dogovoru)

Opis

Dogajanje in življenje na bojiščih 1. svetovne vojne so lahko nazorno spremljali tudi tisti prebivalci, ki so živeli daleč stran od front. Fotografije, ki so jih objavljali v časopisih kot sta bila Ilustrirani tednik in Tedenske slike in tiste, ki so jih kot razglednice pošiljali svojim domačim, so bile neposreden in nazoren prikaz življenja na bojiščih in v njihovem zaledju. Izdelovali so jih tako profesionalni fotografi kot tudi amaterji. Njihova imena so pogosto ostala anonimna.

To velja tudi za zbirko dvesto osemintridesetih fotografij iz Soške fronte, ki jih je Grafični kabinet pridobil z odkupom leta 1991. Avtor ali avtorji (najverjetneje jih je bilo več) so ostali anonimni, njihove fotografije pa predstavljajo življenje vzdolž celotne bojne črte. Razvite so  na fotografskem papirju znamke  Cellofix D. R. P. Nr. 176323, ki so ga izdelovali v tovarni fotografskega papirja Kraft & Steudel v Dresdnu že od leta 1907. Proizvajalci so na hrbtno stran odtisnili shemo razglednice, da je bila fotografija takoj pripravljena za pošiljanje. Tovrstne fotografije so nastale prvič ravno v času 1. svetovne vojne.

Fotografija je nastala najverjetneje poleti 1916, kmalu za tem, ko se je avstro-ogrska vojska morala umakniti iz doberdobskega Krasa v notranjost proti Trstelju, Kostanjevici, Opatjemu selu ter tam utrditi nove položaje. Avstro-ogrski vojaki sedijo pred vhodom v podzemni rov, najverjetneje ob obrambni črti, ki je potekala od Velikega vrha, vzhodno od Fajtega hriba, mimo Kostanjevice proti jugu.

Za nadaljnje branje

Kambič, Mirko, Fotografija na Slovenskem 1839-1919. Prva svetovna vojna, v: 150 let fotografije na Slovenskem 1839-1919, str. 35–37.

Simić, Marko, Po sledeh soške fronte, Ljubljana 1996.

Vuga, Davorin, Soška fronta 1915-1917 / Isonzo Front, Maribor 1990.

 

 

Prijavite se na e-novice