SI

Veduta Bleda

Veduta Bleda
Predmet:Veduta Bleda
Avtor:Anonimni grafik po Carlu Haschu
Datacija:1881
Tehnika:Barvna litografija
Dimenzije:264 x 383 mm
Inv. št.:G-10033
Na ogled:Grafični kabinet Narodnega muzeja Slovenije (po vnaprejšnjem dogovoru)

Opis

Barvna litografija blejskega jezera z otokom je nastala po predlogi avstrijskega krajinskega slikarja Carla Hascha, znanega predvsem po všečnih upodobitvah gorskih pokrajin, primerljivih z deli sočasnih dunajskih slikarjev. S prefinjenim občutkom za ustvarjanje čustvene atmosfere je presegel zgolj realističen pristop do motiva. To doseže s posebno svetlobo, ki prežema njegove krajine. Takšna je tudi upodobitev Bleda, ki v rjavo-rumenih tonih prebuja občutenje topline, mirno, morda rahlo nostalgično vzdušje. Anonimni grafik je v tehniki barvne litografije uspel ohraniti razpoloženje likovne predloge. Barvna  litografija je nastala po naročilu Steiermärkische Kunst-Verein, društva za podporo, poznavanje in populariziranje umetnosti, ki je bilo ustanovljeno leta 1865 v Gradcu.
Haschevo upodobitev lahko uvrstimo med množico sočasnih vedut Bleda, tako po izbiri zornega kota, likovni kompoziciji in še čem, izstopa pa po prefinjenem občutku za svetlobo in njeno govorico. Grafični list je, podobno kot tudi original, lep primer romantičnega pristopa do konkretne, rahlo idealizirane pokrajine.

Za nadaljnje branje

Stopar, Ivan, Podoba Slovenije v obdobju narodnega prebujenja. Upodobitve slovenskih krajev iz sredine 19. stoletja, Maribor 2016.
 

 

Prijavite se na e-novice