SI

Mirov god

Mirov god
Predmet:Mirov god
Avtor:Vinzenz Raimund Grüner
Datacija:1814
Tehnika:Jedkanica
Material:Papir
Dimenzije:240 x 361 mm (list), 195 x 336 mm (prizor)
Inv. št.:G-2807
Na ogled:Grafični kabinet Narodnega muzeja Slovenije (po vnaprejšnjem dogovoru)

Opis

Grafični list je nastal kot ilustracija k delu Josepha Rossija Denkbuch für Fürst und Vaterland, v katerem avtor opiše praznovanja, ki so se vršila v avstrijskih deželnih prestolnicah ob prvem pomembnejšem Napoleonovem porazu – po podpisu fontainbleaujskega miru in ponovni priključitvi provinc habsburški monarhiji. Prvi del, ki je izšel na Dunaju, je posvečen slavju v cesarski prestolnici, drugi pa slavjem v deželnih središčih.

O tem, kako je potekalo tridnevno praznovanje v Ljubljani, sta Rossiju poročala župan dr. Janez Nepomuk Rosmann in svetnik Černot. Upodobljeno je osrednje praznovanje, slavje na Ljubljanici, ki je potekalo 11. julija 1814. Slovenski naslov Mirov god je povzet po Vodnikovi pesmi, ki je nastala ob tej priložnosti:

Póbiči, punčike
Puljte Marjétice,
Zlatice, zvončike,
Dans Mirov je god.

Spletajte venčíke
Šmarnice, Kókalne,
Kresníčne, pojdemo
Mirivcu na prót.

Trosili, venčali
Gas Premagavčovo
Miljmu porèčemo:
Brančisek zdrav bód.

Tvoje smo cvétice,
Se ti poklonemo,
Ponižno prosimo:
Smilj se sirot.

Pred nami se odpira pogled na izliv Ižice (levi krak) v Ljubljanico (desni krak, po katerem plujeta strehar in čoln), ki je upodobljen na levi polovici lista. Ob bregu so tesno druga ob drugi zasidrane ladjice z mizicami, neke vrste plavajoči lokali, okoli katerih so zbrani gostje. Po reki pri sotočju pluje dvojambornica, s katero so se z Vrhnike pripeljali mestni svetnik in okrajni glavar von Adelsberg ter drugi mogočniki. Morda najbolj izstopa ladja na dveh čolnih sredi Ljubljanice – na njej so igrali »janičarsko« glasbo in plesali. Tega dne je po reki plulo kar sto osemdeset ladij – zdele so se kot plavajoči otoki. Gostje so se zbirali tudi na levem bregu Ljubljanice: v prvem planu na levi strani lista je skupina ljubljanskih imenitnežev pod vodstvom grofa Franza von Saura ter barona Krištofa Lattermanna in njegove žene. Sredi prizorišča je oder, pod njim tribuna za pomembne goste. V ozadju je šotor za pripravo hrane in pijače ter vesela omizja. Ob enajstih zvečer so se ladje ob streljanju s topovi in ognjemetu vrnile v mesto.

Čeprav je bil Grüner izkušen bakrorezec, je upodobitev narejena zelo nerodno in po kvaliteti ne presega strogo dokumentarne vrednosti. Kljub temu – prizorišče in dogajanje se zdita realistično upodobljena, kot bi bil avtor sam prisoten ob tem dogodku.

Za nadaljnje branje

Rossi, Joseph, Denkbuch für Fürst und Vaterland, Wien 1815, str. 307–323.

Mal, Josip, Zgodovina slovenskega naroda, Celje 1993.

 

 

Prijavite se na e-novice