SI

Slovenski literati

Slovenski literati
Predmet:Slovenski literati
Avtor:Hinko Smrekar
Datacija:1913
Dimenzije:390 x 562 mm
Inv. št.:R-1669
Na ogled:Grafični kabinet Narodnega muzeja Slovenije (po vnaprejšnjem dogovoru)

Opis

Ob pogledu na skupino literatov lahko pritrdimo avtorjevi samopredstavitvi, ki se je začela tako: »Jaz, Hinko Smrekar, po božji milosti excentric-clown slovenskega naroda… Satirik sem moral postati kot vsak idealist, ki je obdarjen s krepkim čustvom in močnim intelektom.« Eleganca in pretanjen humor sijeta iz razgibanih figur, ki jim je duhovito pridal ustrezne atribute. Skrajno levo stoji pisatelj Franc Ksaver Meško. Za njim je tedaj že pokojni Janez Trdina, ki je zato upodobljen z angelskimi krili; ob njem duhovnik, pisatelj in odličen kmetovalec Fran Saleški Finžgar. Pred njim pa jezno skače in se vznemirja Ivan Cankar. Hrbet mu obrača Ivan Tavčar z obilnim trebuhom, ki je bil v času, ko je karikatura nastala, ljubljanski župan in eden izmed najbolj imovitih mož na Kranjskem. Levo za njim plaho stoji Vladimir Levstik, desno pa literarni zgodovinar, urednik in šolnik Fran Levec. V impozantnega Tavčarja uperja jezni pogled in prst Etbin Kristan, nasprotnik meščanstva kot izkoriščevalca delavcev. V ospredju stoji pred kratkim umrli Anton Aškerc z angelskimi krili in v predikantski obleki (malo pred nastankom karikature se je duhovščini zameril z izdajo pesniških del Primož Trubar in Mučeniki, v katerih je povzdigoval pomen slovenskih reformatorjev). Za Levca je postavil Zofko Kvedrovo z gorečim srcem v rokah, za njo pa Frana Govekarja. Skrajno levo so se v pogovor zapletli dolgoprsti pesnik in novelist Milan Pugelj, pesnik Oton Župančič in Cvetko Golar z veliko steklenico vina v rokah.
Smrekar je pod naslovom Literati zbral narodno-zavedne ustvarjalce, ki jih zlahka prepoznamo, največkrat pa lahko razumemo atribut, ki ga je upodobljencu pridal. Vendar – ali bi risbo lahko razumeli v duhu Smrekarjevega prijatelja Ivana Cankarja: »Obrcal sem vse slovensko naprednjaštvo, liberalnost, patriotistično navdušenost in globoko ljubezen do »preprostega naroda«?  
Risbo je 21. novembra 1919 muzeju podaril Otmar Bamberg, direktor tiskarne, založbe in knjigoveznice Ignaz von Kleinmeier & Fedor Bamberg. Darilo je izraz globokega spoštovanja do tedanjega ravnatelja Josefa Mantuanija: upal je, da bo delo s časom pridobilo na historični vrednosti. In je – celo več kot to, risba sodi v sam vrh slovenske karikaturne umetnosti.

Za nadaljnje branje

Smrekar, Hinko, Dobida, Karel, Hinko Smrekar, Ljubljana, 1957.
Smrekar, Hinko, Cevc, Anica, Mrak, Srečko, Hinko Smrekar 1883-1942, Ljubljana, 1952.
 

 

Prijavite se na e-novice