SI

Zvezdarna v Padovi

Zvezdarna v Padovi
Predmet:Zvezdarna v Padovi
Avtor:Anton Karinger
Datacija:1853
Tehnika:Akvarel, gvaš
Dimenzije:311 x 260 mm
Inv. št.:R-15
Na ogled:Grafični kabinet Narodnega muzeja Slovenije (po vnaprejšnjem dogovoru)

Opis

Upodobitev Zvezdarne v Padovi je eno izmed najlepših del, ki jih je avtor, odličen slovenski krajinar, Anton Karinger, naslikal v Italiji. Z igro svetlobe in sence, nočnega, z zvezdami posejanega neba in z mesečino osvetljenega grajskega stolpa je ustvaril prijetno romantično razpoloženje. 
Modrina nočnega neba odseva v barvah gradu, ki je včasih pripadal družini Ezzelino-Carrara, na mostu, imenovanem ponte dell’Accademia Delia, in na zelenju, ki obdaja stavbo. 

Kljub poetičnost njegove upodobitve –  v času, v katerem je nastajala risba, ni bilo nobene romantike: to je bil čas italijansko – avstrijskih vojn in tudi avtor sam ni bil v Venetu kot popotnik, temveč kot poročnik v Cesarsko–kraljevem pešpolku štev. 17. Sodeloval je v avstrijsko–italijanskih vojnah, v vmesnem času pa skiciral. Ko je bil stacioniran v Benetkah, je celo obiskoval zasebno šolo Carla Friedricha Heinricha Wernerja (1808–1894). V njej se je mojstril ravno v slikanju z akvarelnimi barvami.

Kljub bivanju v Italiji pa je slogovno ostal zvest germanski slikarski tradiciji, v katero so ga vpeljali njegovi profesorji: kot prvi Franz Seraph pl. Kurz zum Thurn und Goldenstein v Mahrovi trgovski šoli, nato avstrijski krajinar Franz Steinfeld na Akademiji lepih umetnosti na Dunaju in Albert Erich Kirchner v Münchnu.

Za nadaljnje branje

Mavrič, Darija, Padova e il Veneto nella pittura di Anton Karinger, v: Padova e il suo territorio, letnik 24, štev. 141, 2009, str. 14–19.
 

 

Prijavite se na e-novice