SI

Mlin na Lubljanici – risbi iz skicirke številka XIII

Mlin na Ljubljanici – risbi iz skicirke številka XIII
Predmet:Mlin na Ljubljanici – risbi iz skicirke številka XIII
Avtor:Ladislav Benesch
Datacija:Ok. 1872
Tehnika:Risbe s svinčnikom, akvareli …
Material:Papir
Dimenzije:188 x 259 mm (platnice), 181 x 250 mm (list)
Inv. št.:R-428
Na ogled:Grafični kabinet Narodnega muzeja Slovenije (po vnaprejšnjem dogovoru)

Opis

Skicirka, v kateri sta ti dve Beneschevi risbi, je bila napolnjena v zgodnjem obdobju njegovega ustvarjanja. Prevladujejo motivi iz narave, ki ga je navduševala ves čas njegovega ustvarjanja. V doživljanje krajine je pod vplivom svojega učitelja E. P. von Lichetnfelsa in dunajskega kroga slikarjev krajine in vedut vnesel realistično-romantično noto.

V predstavljenih motivih se kaže že njegovo prebujajoče se zanimanje tudi za arhitekturo in etnologijo. Izmed predstavljenih risb je še posebej zanimiv akvarel (a) s podnapisom Thiergarten. Področje je najverjetneje dobilo tako ime po živalskem vrtu, ki ga Valvasor omenja že v 17. stoletju. Pred tem je bil lastnik Adam Zigelfest, ki na njem – razen preprostega mlina – ni uredil ničesar. Podoba mlina, ki je pred nami je lastnik Fidelis Terpinc na tem mestu postavil nov mlin. Risba izraža avtorjevo občutljivost na trepetanje svetlobe, ki ustvarja rahlo nostalgično, romantično razpoloženje.

Podoben mlin je s svinčnikom izrisal na sosednji strani: v marsikaterem detajlu prepoznamo sorodnost s prejšnjo risbo – navede nas celo na misel, da je upodabljal isti mlin, čeprav je podnapis drugačen (tokrat je to Kaltenbrunn – Mrzli studenec). Risba je izdelana z minuciozno natančnostjo, brez umetniških pretenzij. Jasno dokumentira tudi čisto tehnične značilnosti mlina (vodna kolesa, korita). Čeprav šele na začetku svoje umetniške poti, Benesch oblikuje svoj likovni izraz med realizmom in romantiko.

Fotografije

Mlin na Ljubljanici, 15b list iz skicirke (a); svinčnik in akvarel. Sign. v d. sp. robu listu: Thiergarten 14/6 872.
Mlin na Ljubljanici, 15b list iz skicirke (a); svinčnik in akvarel. Sign. v d. sp. robu listu: Thiergarten 14/6 872.
Mlin na Fužinah, 16. list iz skicirke (b); svinčnik. Sign. ob spodnjem robu lista: Kaltenbrunn 19 Mai 1872.
Mlin na Fužinah, 16. list iz skicirke (b); svinčnik. Sign. ob spodnjem robu lista: Kaltenbrunn 19 Mai 1872.
 

 

Prijavite se na e-novice