SI
Umetnostne zbirke – Zbirka slik

Zbirke

Zbirka slik Narodnega muzeja Slovenije je objava fonda. Objavljeno gradivo je kot vir namreč namenjeno nadaljnjemu preučevanju, saj prinaša predvsem podatke, ki so razdrobljeni v različnih arhivih in posameznih sklopih, predvsem pa predstavlja slike, ki so bile desetletja skrite v depojih.

Velik del zbirke – ta obsega časovno obdobje od 16. do sredine 20. stoletja – sestavjajo portreti za slovenski prostor pomembnih mož in žena, predstavnikov posameznih plemiških in meščanskih družin ter portreti drugih oseb, ki so v preteklosti živele na naših tleh. Slike so zelo različne kakovosti, od evropsko pomembnih vrhunskih del (npr. Sv. Ana in Sveto sorodstvo Mojstra iz Okoličnega), vrhuncev slovenske likovne umetnosti (dela Franca Ignaca Flurerja, Mateja Langusa, Antona Karingerja in impresionistov) do različnih amaterskih del. Objavljenih je 1028 slikarskih del.

Zbirka je objavljena tudi v monografski publikaciji Jasne Horvat in Mateje Kos Zbirka slik Narodnega muzeja Slovenije/The Collection of Paintings at the National Museum of Slovenia (Ljubljana 2011), ki je izšla v seriji Viri. Gradivo za materialno kulturo Slovencev.

Zanimivost: 20 izbranih slikarskih del iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije je v izjemno visoki ločljivosti (gigapixel) na ogled v spletni galeriji Googlovega Kulturnega inštituta.

 

 

Prijavite se na e-novice