SI

Breverl

Breverl
Predmet:Breverl
Datacija:Sredina 17. do 18. stoletje
Material:Papir, usnje
Dimenzije:v. 17,5 cm, š. 13,5 cm
Inv. št.:N 31494
Na ogled:Da
Opis: V sekundarnem usnjenem etuiju najdemo razne žegne, zloženko iz majhnih podobic, ki so imele simbolično varovalno moč zoper bolezni in nezgode. Tudi na teh podobicah je format kot v večini primerov pravokoten in pokončen. Grafične upodobitve svetnikov na tej zloženki, sv. Antona Padovanskega, Matere Božje, sv. Frančiška Asiškega, sv. Petra in Pavla, Svete trojice, sv. Janeza Nepomuka, sv. Ignacija Lojolskega in sv. Frančiška Ksaverja, so likovno slabše kakovosti. 

Na sredini lista z grafičnimi upodobitvami svetnikov pod podobo Svete trojice je ploščica, na katero so pritrjene štiri relikvije. Na ploščici sov osrednjem delu vejice in posušene rastline, semena, prah in koščki blaga. Tudi tukaj so vidne sledi majhnih predmetov, ki jih ni več. Na levi strani pod srednjo grafiko je trikraljevski žegen. Na desni strani so zagovori zoper tegobe. Breverl ima sekundaren usnjen etui, ki je bil izdelan kot romarski spominek na sveto leto 1933. V etuiju je na notranji levi strani napis ROMA ANNO SANTO 1933-XI, na desni strani je vstavljena svetinjica z enakim napisom.

4 relikvije: NN, NN, NN, NN.I 2008.
Literatura: Knez, Darko, 2002, Theatrum vitae et mortis humanae. Prizorišče človeškega življenja in smrti. Podobe iz 17. stoletja na Slovenskem / The Theatre of Human life and Death. Images from the Seventeenth Century in Slovenia, Ljubljana; Knez, Darko, 2014: Relikvije in relikviariji iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije / Relics and Reliquaries from the Collection of the National Museum of Slovenia, Ljubljana, str. 102, št. 19.

Fotografije

Hrbtna stran
Hrbtna stran
Sprednja stran
Sprednja stran
Sprednja stran
Sprednja stran

Predmet je na ogled na razstavi

 

 

Prijavite se na e-novice