SI

Relikviarij – votiv z upodobitvijo Jagnjeta Božjega

Relikviarij – votiv z upodobitvijo Jagnjeta Božjega
Predmet:Relikviarij – votiv z upodobitvijo Jagnjeta Božjega
Datacija:Konec 17. do začetek 18. stoletja
Material:Steklo, brušeno barvno steklo, vosek, pokositrena medeninasta pločevina, les, svila, zlate niti, klejnokredna pozlata, stekleni (sladkovodni?) biseri
Dimenzije:v. 26 cm, š. 23 cm, g. 6 cm
Provenienca:Uršulinski samostan, Ljubljana
Inv. št.:N 17696
Na ogled:Da
Opis: Lesena šatulja je okrašena z okvirjem, ki je rezbarjen in pozlačen. V zastekljenem baročnem relikviariju je okrog osrednjega voščenega medaljona Jagnjeta Božjega napis: ECCE AGNUS DEI QVI TO.(LLIT) PEC.(ATA) MVNDI INNOC.(ENTII) XII.25 PONT.(IFEX) MAX.(IMUS) (Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje grehe sveta). Na oblazinjenju, oblečenem v škrlatno svilo, je razporejeno okrasje iz trakov in niti, opletenih z žičkami in pločevino. V pletene rože so vdelane steklene imitacije zelenih in rdečih okrasnih kamnov in biserov. Manjše okrasne rože imajo stebelca iz žičnatih navitij.

Relikvije: /
Restavrirala: Irma Langus Hribar, 2005 in 2014.
Objava: Knez, Darko, 2002, Theatrum vitae et mortis humanae. Prizorišce človeškega življenja in smrti. Podobe iz 17. stoletja na Slovenskem / The Theatre of Human life and Death. Images from the Seventeenth Century in Slovenia, Maja Lozar Štamcar & Maja Žvanut (urednici), Ljubljana, str. 32–33; Knez, Darko, 2014: Relikvije in relikviariji iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije / Relics and Reliquaries from the Collection of the National Museum of Slovenia, Ljubljana, str. 127, št. 40.

Fotografija

Sprednja stran
Sprednja stran

Predmet je na ogled na razstavi

 

 

Prijavite se na e-novice