SI

Relikviarij sv. Janeza Nepomuka

Relikviarij sv. Janeza Nepomuka
Predmet:Relikviarij sv. Janeza Nepomuka
Datacija:17. do 18. stoletje
Material:Okrasni kamen, pokositrena medeninasta pločevina, les, steklo, posrebrena in pozlačena žica, klejno-kredna pozlata
Dimenzije:v. 20 cm, š. 17 cm, g. 4 cm
Provenienca:Uršulinski samostan, Ljubljana
Inv. št.:N 17697
Na ogled:Da
Opis: V zastekljeni šatulji je ovalna kustodija za relikvijo, okrašena s keramičnim medaljonom z motivom dveh angelov, ki povzdigujeta tabli desetih zapovedi v avreoli. Ob robu medaljona teče napis S. IOAN.[NES] NEPOM.[UCENUS] AB AN 1393 INCOR.[RUPTIBILE] (Sv. Janez Nepomuk od leta 1393 nestrohnjen). Robovi šatulje so obloženi z obledelo zeleno svilo, dno je oblazinjeno in prekrito s tkanino iz kovinskih in zelenih svilenih niti. Okrog kustodije je razporejeno okrasje iz navitih kovinskih trakov, žičk in bleščic. Bleščice iz tanke pločevine, izsekane rožice, so obarvane v roza in modro barvo. Žičnata ogrodja nekaterih cvetov so opletena z belimi in modrimi svilenimi nitmi. Osrednja velika roža je okrašena še s štirimi polkrožnimi kosi zelene svile, pretkane s kovinskimi nitmi, ob njih so polkrožni napisni trakovi z napisi Reliquiae.S.S. Samostansko delo. 
Na hrbtu je napis v svinčniku Renovirt am 13 Iuni 1884.

4 relikvije: Reliquiae.S.S, Reliquiae.S.S, Reliquiae.S.S, Reliquiae.S.S.
Restavrirali: Zdenka Kramar, 2005 in Irma Langus Hribar, 2013.
Objava: Knez, Darko, 2014: Relikvije in relikviariji iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije / Relics and Reliquaries from the Collection of the National Museum of Slovenia, Ljubljana, str. 128, št. 41.

Fotografija

Sprednja stran
Sprednja stran

Predmet je na ogled na razstavi

 

 

Prijavite se na e-novice