SI

Zgodovina in uporabna umetnost

Skupina izdelkov: Vrčka za pivo, kozarec za kuhano vino in kozarček

Skupina izdelkov: Vrčka za pivo, kozarec za kuhano vino in kozarček
Ime predmeta:Skupina izdelkov: Vrčka za pivo, kozarec za kuhano vino in kozarček
Avtor:II. steklarna Sigismunda Pagliaruzzija na Javornikih nad Cerknico
Datacija:Pred letom 1834
Material:V kalup pihano steklo
Tehnika:Vroče dooblikovano, reliefni vzorci, vpojena nit
Dimenzije:Višina 13 cm; 7,3 cm; 9,6 cm; 6 cm
Provenienca:Darilo Sigismunda Pagliaruzzija, 1834
Inv. št.:N 2092; N 2361; N 2101; N 3472
Na ogled:Da

Sigismund (Žiga) Pagliaruzzi pl. Khiselstein (1782 – 1855) je bil frankofil in je sodeloval v upravi ljubljanskega občinskega sveta v času Ilirskih provinc. Bil je tudi znan prostozidar. Pri njem na Cekinovem gradu v Ljubljani, ki ga je kupil leta 1809, je nekaj časa bival France Prešeren, in sicer kot domači učitelj Pagliaruzzijevih otrok.  

Pagliaruzzi pa je zanimiv tudi zato, ker se je ukvarjal s steklarstvom. Njegova tovarna je stala na gozdnatem območju Javornika nad Cerknico. Obratovala je med letoma 1816 in 1845. Leta 1828 je imela zaposlenih 8 steklarjev, ki so prišli s Češke in Štajerske. Izdelke so izvažali v Italijo, Grčijo in drugam, celo v Ameriko. Zanimivo je, da so ga zanimale srednjeveške beneške tehnike oblikovanja stekla. 

Predmet je na ogled v zbirki Slavnostni banket (zbirka keramike in stekla) na stalni razstavi:

Avtorske pravice

Vsi podatki (fotografije, besedilo in druge informacije) na spletnih straneh Narodnega muzeja Slovenije so avtorsko zaščiteni in so avtorska last Narodnega muzeja Slovenije. Komercialna uporaba vsebine spletne strani Narodnega muzeja Slovenije brez pisnega dovoljenja je strogo prepovedana. Uporabniki lahko besedilo in fotografije uporabljajo le v nekomercialne in izobraževalne namene.

Pravila za objavo fotografij

1. Najem oziroma nakup fotografije ne zajema dovoljenja za objavo fotografije v kakršni koli obliki. Avtorska zaščita za vse fotografije ostaja v lasti Narodnega muzeja Slovenije.
2. Če potrebujete fotografijo za objavo, morate zaprositi za pravico do objave. Narodni muzej Slovenije bo izdal račun v skladu s cenikom. Pravica do objave je odvisna od upoštevanja spodaj navedenih pogojev:
  • Ob vsaki reprodukciji bo navedeno »ime in priimek avtorja fotografije, Narodni muzej Slovenije« oziroma »Narodni muzej Slovenije«, če ime avtorja ni dostopno.
  • Nobena reprodukcija ne bo uporabljena v komercialne oglaševalske namene. 
  • Če je objavljen le del reprodukcije, mora v podnaslovu pisati »detalj«.
  • V primeru barvnih reprodukcij morajo biti korekture predložene Narodnemu muzeju Slovenije v potrditev. V primeru slabe kvalitete reprodukcije si Narodni muzej Slovenije pridržuje pravico, da ne dovoli objave reprodukcije.
  • V skladu s cenikom bo zaračunana primerna odškodnina za pravico do objave reprodukcije. Obvezen izvod publikacije, v kateri je bila objavljena reprodukcija, bo poslan knjižnici Narodnega muzeja Slovenije.
  • Separati vseh člankov z objavo reprodukcij bodo poslani Narodnemu muzeju Slovenije. V kolikor to ni mogoče, bo uporabnik Narodnemu muzeju Slovenije poslal točen citat, kje je bila reprodukcija objavljena.
3. Dovoljenje za objavo se nanaša samo na eno izdajo v enem jeziku (v kolikor ni drugače opredeljeno). Podeljene pravice niso ekskluzivne in za vsako nadaljnjo uporabo fotografije je potrebno ponovno zaprositi. Pravico do uporabe fotografije v multimedijih ureja poseba pogodba.
4. Uporaba fotografij muzejskih predmetov, ki jih ni dobavil Narodni muzej Slovenije, ni dovoljena.

Podrobnejše informacije dobite na naslovu

Narodni muzej Slovenije
Tomislav Kajfež, mag.
Prešernova 20
1000 Ljubljana
T. +386 1 24 14 478
E: tomo.kajfez@nms.si
 

 

Prijavite se na e-novice