SI

Zgodovina in uporabna umetnost

Kelih za vino

Kelih za vino
Ime predmeta:Kelih za vino
Avtor:Steklarna Nový Bor, Češka
Datacija:Začetek 20. stoletja, po zgledu iz časa med letoma 1820–1840
Material:Pihano prozorno steklo
Tehnika:Prevlečeno z rdečo lužino, brušeno in gravirano
Dimenzije:Višina 23 cm
Provenienca:Nakup sodobne umetne obrti s sredstvi K.u.K. Hoftiteltaxfond leta 1908
Inv. št.:N 2993
Na ogled:Da

Opis

Avstro-Ogrska je zelo skrbela za dopolnjevanje muzejskih zbirk. Vsako leto je eden od pokrajinskih muzejev  prejel kolekcijo sodobne umetne obrti, torej sočasnih izdelkov, ki so z obliko, okrasjem in tehniko izdelave izražali vrhunec tedanjega oblikovanja. Leta 1908 je bil na vrsti Deželni muzej za Kranjsko. Med izdelki iz stekla iz omenjene donacije so tudi predmeti, ki se tehnološko in oblikovno naslanjajo na pomembno obdobje češkega oblikovanja stekla, na čas raziskovanja novih tehnik dekoracije in inovacij na področju barv in sestave steklene mase.

Predmet je na ogled v zbirki Slavnostni banket (zbirka keramike in stekla) na stalni razstavi:

Avtorske pravice

Vsi podatki (fotografije, besedilo in druge informacije) na spletnih straneh Narodnega muzeja Slovenije so avtorsko zaščiteni in so avtorska last Narodnega muzeja Slovenije. Komercialna uporaba vsebine spletne strani Narodnega muzeja Slovenije brez pisnega dovoljenja je strogo prepovedana. Uporabniki lahko besedilo in fotografije uporabljajo le v nekomercialne in izobraževalne namene.

Pravila za objavo fotografij

1. Najem oziroma nakup fotografije ne zajema dovoljenja za objavo fotografije v kakršni koli obliki. Avtorska zaščita za vse fotografije ostaja v lasti Narodnega muzeja Slovenije.
2. Če potrebujete fotografijo za objavo, morate zaprositi za pravico do objave. Narodni muzej Slovenije bo izdal račun v skladu s cenikom. Pravica do objave je odvisna od upoštevanja spodaj navedenih pogojev:
  • Ob vsaki reprodukciji bo navedeno »ime in priimek avtorja fotografije, Narodni muzej Slovenije« oziroma »Narodni muzej Slovenije«, če ime avtorja ni dostopno.
  • Nobena reprodukcija ne bo uporabljena v komercialne oglaševalske namene. 
  • Če je objavljen le del reprodukcije, mora v podnaslovu pisati »detalj«.
  • V primeru barvnih reprodukcij morajo biti korekture predložene Narodnemu muzeju Slovenije v potrditev. V primeru slabe kvalitete reprodukcije si Narodni muzej Slovenije pridržuje pravico, da ne dovoli objave reprodukcije.
  • V skladu s cenikom bo zaračunana primerna odškodnina za pravico do objave reprodukcije. Obvezen izvod publikacije, v kateri je bila objavljena reprodukcija, bo poslan knjižnici Narodnega muzeja Slovenije.
  • Separati vseh člankov z objavo reprodukcij bodo poslani Narodnemu muzeju Slovenije. V kolikor to ni mogoče, bo uporabnik Narodnemu muzeju Slovenije poslal točen citat, kje je bila reprodukcija objavljena.
3. Dovoljenje za objavo se nanaša samo na eno izdajo v enem jeziku (v kolikor ni drugače opredeljeno). Podeljene pravice niso ekskluzivne in za vsako nadaljnjo uporabo fotografije je potrebno ponovno zaprositi. Pravico do uporabe fotografije v multimedijih ureja poseba pogodba.
4. Uporaba fotografij muzejskih predmetov, ki jih ni dobavil Narodni muzej Slovenije, ni dovoljena.

Podrobnejše informacije dobite na naslovu

Narodni muzej Slovenije
Tomislav Kajfež, mag.
Prešernova 20
1000 Ljubljana
T. +386 1 24 14 478
E: tomo.kajfez@nms.si
 

 

Prijavite se na e-novice