SI

Breverl

Breverl
Predmet:Breverl
Datacija:Sredina 17. stoletja
Material:Potiskan papir, potiskan bakrorez, kost, tekstil, posušeni deli rastlin, semena, školjkice, usnje, perlice
Dimenzije:v. 17 cm, š. 13,5 cm
Inv. št.:N 30989
Na ogled:Da
Opis: Predmet ne vsebuje breveja ali kakšnega drugega (svetega) besedila. V izvezenem platnenem etuiju najdemo razne žegne, zloženko iz majhnih podobic, ki so imele simbolično varovalno moč zoper bolezni in nezgode. Takšne podobice so v slovenskih zbirkah zelo redke. Tudi na teh podobicah je format kot v večini primerov pravokoten in pokončen. Grafične upodobitve svetnikov na tej zloženki, sv. Frančiška Ksaverja, sv. Ignacija Lojolskega, sv. Antona Padovanskega, sv. Frančiška Asiškega, Svete trojice, sv. Anastazija (zoper glavobol in obsedenost) in sv. Janeza Nepomuka, so likovno bistveno slabše kakovosti.

Na sredini lista z grafičnimi upodobitvami svetnikov je ploščica s svetlomodrimi vogali, pod katerimi so vstavljene relikvije sv. Frančiška, sv. Križa, sv. Serenija in sv. Klare z napisnimi listi. Znotraj napisnih listov v osrednjem delu ploščice so vejice in posušene rastline, semena, Benediktova svetinjica, Marijin kipec, biserčki in koščki blaga. Tudi tukaj so vidne sledi majhnih predmetov, ki jih ni več. Nad ploščico v osrednjem delu je upodobljen križ karavaka z Zaharijevim žegnom, na sredi katerega je podoba Žalostne Matere Božje z napisom okoli nje: S.(ANCTA) MARIA ORA PRO NOBIS (sv. Marija, prosi za nas). Na zadnji strani ploščice na sredini grafičnega lista je podoba sv. Marije in golobice pred njo. Nad  podobo in po njo je citat iz Visoke pesmi: Una est columbia mea Cant.(icum). C.(anticorum).

4 relikvije: S.P. Francisci, Lignus de arbor, S. Clari M., s. Serenus M.
Objava: 
Literatura: Knez, Darko, 2002, Theatrum vitae et mortis humanae. Prizorišče človeškega življenja in smrti. Podobe iz 17. stoletja na Slovenskem / The Theatre of Human life and Death. Images from the Seventeenth Century in Slovenia, Ljubljana; Knez, Darko, 2014: Relikvije in relikviariji iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije / Relics and Reliquaries from the Collection of the National Museum of Slovenia, Ljubljana, str. 100, št. 18.

Fotografije

Hrbtna stran
Hrbtna stran
Sprednja stran
Sprednja stran

Predmet je na ogled na razstavi

 

 

Prijavite se na e-novice