SI
Zgodovina in uporabna umetnost – Zbirka cerkvenih predmetov – Relikviariji

Relikviarij – votiv z upodobitvijo Jagnjeta Božjega

Relikviarij – votiv z upodobitvijo Jagnjeta Božjega
Ime predmeta:Relikviarij – votiv z upodobitvijo Jagnjeta Božjega
Datacija:Konec 17. do začetek 18. stoletja
Material:Steklo, brušeno barvno steklo, vosek, pokositrena medeninasta pločevina, les, svila, zlate niti, klejnokredna pozlata, stekleni (sladkovodni?) biseri
Dimenzije:v. 26 cm, š. 23 cm, g. 6 cm
Provenienca:Uršulinski samostan, Ljubljana
Inv. št.:N 17696
Na ogled:Da
Opis: Lesena šatulja je okrašena z okvirjem, ki je rezbarjen in pozlačen. V zastekljenem baročnem relikviariju je okrog osrednjega voščenega medaljona Jagnjeta Božjega napis: ECCE AGNUS DEI QVI TO.(LLIT) PEC.(ATA) MVNDI INNOC.(ENTII) XII.25 PONT.(IFEX) MAX.(IMUS) (Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje grehe sveta). Na oblazinjenju, oblečenem v škrlatno svilo, je razporejeno okrasje iz trakov in niti, opletenih z žičkami in pločevino. V pletene rože so vdelane steklene imitacije zelenih in rdečih okrasnih kamnov in biserov. Manjše okrasne rože imajo stebelca iz žičnatih navitij.

Relikvije: /
Restavrirala: Irma Langus Hribar, 2005 in 2014.
Objava: Knez, Darko, 2002, Theatrum vitae et mortis humanae. Prizorišce človeškega življenja in smrti. Podobe iz 17. stoletja na Slovenskem / The Theatre of Human life and Death. Images from the Seventeenth Century in Slovenia, Maja Lozar Štamcar & Maja Žvanut (urednici), Ljubljana, str. 32–33; Knez, Darko, 2014: Relikvije in relikviariji iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije / Relics and Reliquaries from the Collection of the National Museum of Slovenia, Ljubljana, str. 127, št. 40.

Fotografija

Sprednja stran
Sprednja stran

Predmet je na ogled na razstavi

Preberi več o zbirki relikviarijev ...

 

 

Prijavite se na e-novice