SI
Zgodovina in uporabna umetnost – Zbirka cerkvenih predmetov – Relikviariji

Relikviarij sv. Janeza Nepomuka

Relikviarij sv. Janeza Nepomuka
Predmet:Relikviarij sv. Janeza Nepomuka
Datacija:17. do 18. stoletje
Material:Okrasni kamen, pokositrena medeninasta pločevina, les, steklo, posrebrena in pozlačena žica, klejno-kredna pozlata
Dimenzije:v. 20 cm, š. 17 cm, g. 4 cm
Provenienca:Uršulinski samostan, Ljubljana
Inv. št.:N 17697
Na ogled:Da
Opis: V zastekljeni šatulji je ovalna kustodija za relikvijo, okrašena s keramičnim medaljonom z motivom dveh angelov, ki povzdigujeta tabli desetih zapovedi v avreoli. Ob robu medaljona teče napis S. IOAN.[NES] NEPOM.[UCENUS] AB AN 1393 INCOR.[RUPTIBILE] (Sv. Janez Nepomuk od leta 1393 nestrohnjen). Robovi šatulje so obloženi z obledelo zeleno svilo, dno je oblazinjeno in prekrito s tkanino iz kovinskih in zelenih svilenih niti. Okrog kustodije je razporejeno okrasje iz navitih kovinskih trakov, žičk in bleščic. Bleščice iz tanke pločevine, izsekane rožice, so obarvane v roza in modro barvo. Žičnata ogrodja nekaterih cvetov so opletena z belimi in modrimi svilenimi nitmi. Osrednja velika roža je okrašena še s štirimi polkrožnimi kosi zelene svile, pretkane s kovinskimi nitmi, ob njih so polkrožni napisni trakovi z napisi Reliquiae.S.S. Samostansko delo. 
Na hrbtu je napis v svinčniku Renovirt am 13 Iuni 1884.

4 relikvije: Reliquiae.S.S, Reliquiae.S.S, Reliquiae.S.S, Reliquiae.S.S.
Restavrirali: Zdenka Kramar, 2005 in Irma Langus Hribar, 2013.
Objava: Knez, Darko, 2014: Relikvije in relikviariji iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije / Relics and Reliquaries from the Collection of the National Museum of Slovenia, Ljubljana, str. 128, št. 41.

Fotografija

Sprednja stran
Sprednja stran

Predmet je na ogled na razstavi

Preberi več o zbirki relikviarijev ...

 

 

Prijavite se na e-novice