SI
Zgodovina in uporabna umetnost – Zbirka cerkvenih predmetov – Relikviariji

Srebrna žara s srcem ustanovitelja rajhenburškega samostana

Srebrna žara s srcem ustanovitelja rajhenburškega samostana
Ime predmeta:Srebrna žara s srcem ustanovitelja rajhenburškega samostana
Datacija:1899
Material:Srebro, pozlata, svinec
Dimenzije:v. 31,5 cm, o. 50 cm
Provenienca:Dunaj, Samostan trapistov Rajhenburg
Inv. št.:N 35693
Na ogled:Da
Opis: Giraud Gabriel (v svetu Kamil), trapist, redovnik, ustanovitelj samostana v Rajhenburgu, * 7. junij 1836 Lyon, + 28. februar 1899 Rajhenburg. Leta 1880 je francoska vlada nasilno razpustila dumbsko opatijo trapistov, kjer je Giraud živel. Opat Avguštin de Ladouze je sklenil zunaj Francije poiskati redovni družini bivališče. Korni oblat Gabriel je dal sredstva za nakup graščine v Rajhenburgu, kjer so se trapisti naselili sredi leta 1881, in omogočil, da se je gospodarstvo uredilo in razširilo in da se je postavila moderno urejena tovarna čokolade in destilarna na paro. Rajhenburški samostan je bil leta 1891 povišan v opatijo. Giraud, v resnici ustanovitelj opatije, je kot korni oblat do smrti opravljal v samostanu razne ponižne službe. Brat Gabrijel Giraud je umrl v družbi opata iz Dumba in opata Janeza Krstnika Epalla. Okrožni zdravnik dr. Matija Schmirmaul in okrajni zdravnik dr. Vičič sta iz njegovega trupla izrezala srce in ga shranila v zlato urno, ki so jo izdelali na Dunaju. Menihi so jo slovesno vzidali v kamniti postament velikega križa sredi pokopališča trapistov, ki je bil na koncu drevoreda, med samostanom in gospodarskimi objekti. Menili so, da je tako njegova duša ostala v Rajhenburgu, telo pa so na željo sorodnikov odpeljali v njegovo rojstno domovino in ga tam pokopali. Na poti do rajhenburške železniške postaje so ga v veličastnem sprevodu pospremili vsi sobratje in oba opata.
Po izjavi bivšega trapista Lada Agreža so žaro med drugo svetovno vojno pred Nemci skrili v neki hiši v Rajhenburgu. Red trapistov je bil leta 1947 razpuščen, grad pa nacionaliziran. Nekateri menihi so odšli delat kot duhovniki po raznih farah, v razne samostane, nekateri pa tudi v posvetno življenje. Trapistovsko pokopališče je bilo po vojni zravnano z zemljo. Takrat naj bi tudi prišlo do poškodbe žare, ki jo je zadnji opat Novak odnesel v Savinjsko dolino. Žaro je Narodnemu muzeju januarja 1949 predal Zavod za varstvo spomenikov. Na nogi je vrezan napis: MEMENTO MEI IN COELO (Spomni se me v nebesih) F.M.B. 1. V. 41. Na zadnji strani žare sta puncirana znak izdelovalca žare JCK46 in dvoglavi orel.

1 relikvija: srce brata Gabriela Girauda.
Literatura: Fürst, Irena, 1993, Razstava Trapisti v Rajhenburgu, v: Valvasor 1641–1695; Fürst, Irena, 2013, Trapisti v Rajhenburgu, v: Kronika, letnik 61, št. 3, Ljubljana.
Objava: Knez, Darko, 2014: Relikvije in relikviariji iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije / Relics and Reliquaries from the Collection of the National Museum of Slovenia, Ljubljana, str. 144, št. 65.

Fotografija

Srebrna žara s srcem ustanovitelja rajhenburškega samostana
Srebrna žara s srcem ustanovitelja rajhenburškega samostana

Predmet je na ogled na rasztavi

Preberi več o zbirki relikviarijev ...

 

 

Prijavite se na e-novice