SI
Avtobiografija Žige HerbersteinaPopis doživetij z diplomatskih popotovanj po Rusiji, Turčiji in drugih deželah
Muzejska
Show menu

Avtobiografija Žige Herbersteina

Avtobiografija (knjiga) Herbersteinovih sodobnikov z diplomatskih popotovanj po Rusiji, Turčiji in drugih deželah in njegov grb. Knjiga obsega 29 neoštevilčenih listov.
Naslovni list z lesorezi vladarjev, Herbersteinovih potovanj in grba

Baron Žiga Herberstein (1486–1566), rojen v Vipavi, je bil državnik, diplomat in vojščak. Njegov rod izvira iz Štajerske, rodil se je v Vipavi, kjer je preživel le otroška leta. Humanistično izobrazbo je pridobil na dunajski univerzi, znanje jezikov pa mu je koristilo na potovanjih, ki jih je v prvi polovici 16. stoletja opravljal za vladarsko hišo Habsburžanov.

Pri štiriinsedemdesetih letih je sestavil avtobiografijo. V njej je popisal svoja doživetja z diplomatskih popotovanj po Rusiji, Turčiji in drugih deželah. Knjiga obsega 29 neoštevilčenih listov, mednje so v 17. stoletju vstavili 10 ročno popisanih listov, ki dopolnjujejo besedilo. Na naslovnem listu je 15 majhnih lesorezov: 9 vladarjev – Herbersteinovih sodobnikov, 5 predstavitev Herbersteinovih potovanj in njegov grb. Med besedilom pa je 6 celostranskih lesorezov Sigismunda Herbersteina v različnih diplomatskih bogato vezenih ornatih, dva sta datirana z letnico 1559.

Poleg avtobiografije so znameniti tudi Moskovski zapiski (1579), ki so neizčrpen vir za poznavanje zgodovine in načina življenja v Rusiji v 16. stoletju.

Lastništvo

Dragoceno Herbersteinovo avtobiografijo je Narodni muzej Slovenije kupil s posredovanjem Trubarjevega antikvariata Cankarjeve založbe od antikvariata Brockhaus Antiquarium v Stuttgartu. V akcesijsko knjigo je vpisana pod št. 75/1983 (43.000 din – 1.400 DEM, račun št. 180 010 z dne 20. 1. 1983).

Struktura knjige

Knjiga je prevezana, platnici sta iz papirja, na sprednji platnici je odtisnjena številka 1559 – leto izida. Papir v notranjosti knjige je ročno izdelan, naknadno so bili vstavljeni listi z rokopisnimi dodatki. Publikacija je bogato ilustrirana.

Ime predmeta: Mein alters in LXXIIII Den Vierdtn Khayser erlebt, den dreyen In Kriegen, Achte in Ratn, Potschafften hie vertzaichnet, vnnd vilen andern auch geferlichen Raysn, fünffvndviertzig Jar gedient.
Kratek opis: Avtobiografija Žige Herbersteina
Datacija: 1559
Material: Papir
Mere: Višina: 29 cm
Sig. št.: 18856
Na ogled: Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije

Za nadaljnje branje

  • Skrito znanje, knjižne dragocenosti iz zbirk ljubljanskih specialnih knjižnic, Ljubljana 2013.
  • Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije, Ljubljana 2007.
  • Žiga Herberstein, odkritelj Rusije, XVI. stoletje v Rusiji in slovenskih deželah, Ljubljana 1999.

 

 

Prijavite se na e-novice