SI
Srebrna pletena ovratnicaIzjemno redka različica s tremi vozli z Berlotovega roba
Muzejska
Show menu

Srebrna pletena ovratnica

Srebrna pletena ovratnica izjemno redka različica s tremi vozli z Berlotovega roba.
Srebrna pletena ovratnica

Izjemno redka različica s tremi vozli z Berlotovega roba

Bronaste pletene ovratnice so v mlajši železni dobi pogosto del prestižne noše od italijanske Benečije do zahodne Slovenije. Izjemno redke so srebrne različice s tremi vozli, kakršna je bila odkrita na Berlotovem robu na Tolminskem. Tudi ostali predmeti, darovani na tem svetem mestu, so povezani z žensko nošo, kar nakazuje, da je bilo tod v zadnjih stoletjih pr. n. št. kultno mesto, na katerem so se k božanstvom obračale predvsem ženske.

Moda ovratnic, spletenih iz bronastih, srebrnih ali zlatih žic, njihovo pridajanje v grobove ter darovanje v svetiščih in na kultnih mestih so značilni predvsem za zadnja stoletja evropske prazgodovine, ko so v velikem delu Evrope živela keltska ljudstva. Kelti so upodabljali svoje vladarje in bogove z ovratnicami, prav tako pa so Grki in Rimljani Kelte največkrat upodobili z ovratnicami. Ovratnica z Berlotovega roba na Šentviški planoti sodi v najmlajšo različico ovratnic mlajše železne dobe, s katerimi so se verjetno lepšale predvsem ženske od Benečije in Furlanije prek zahodne Slovenije do Istre. Navadno so bile izdelane iz bronastih žic, srebrne izvedbe poznamo le iz Posočja. Ovratnica je bila najverjetneje dar ženskemu božanstvu na Berlotovem robu, železnodobnem kultnem mestu.

Na ozemlju Slovenije so najstarejši srebrni predmeti iz zadnjih dveh stoletjih pr. n. št. Med njimi so ovratnice, zapestnice, prstani, uhani, votivne ploščice in novci. Ob keltskem srebrnem denarju so uporabljali rimske srebrnike, ki so jih morda pretapljali za izdelavo nakita in votivnih ploščic.

Ime predmeta: Srebrna pletena ovratnica
Kratek opis: Izjemno redka srebrna različica pletenih ovratnic s tremi vozli, odkrita na Berlotovem robu
Datacija: 2.–1. stoletje pr. n. št.
Material: Srebro
Najdišče: Berlotov rob na Tolminskem
Inv. št.:  P 21755
Na ogled: Stalna razstava Zgodbe s stičišča svetov v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski

Za nadaljnje branje

Oglejte si srebrno pleteno ovratnico na stalni razstavi Narodnega muzeja Slovenije

 

 

Prijavite se na e-novice