SI
Sveto sorodstvoUpodobitev odlikujejo karakterno naslikane figure in zanimivi detajli
Metelkova
Show menu

Sveto sorodstvo

Upodobitev Kristusovega sorodstva je v poznosrednjeveškem slikarstvu pogosta.
Sveto sorodstvo

Upodobitev Kristusovega sorodstva je v poznosrednjeveškem slikarstvu pogosta. Pričujočo odlikujejo individualno in karakterno naslikane figure, predvsem obrazi, in množica zanimivih detajlov, kot so na primer otroške igrače. 

Motiv Kristusovega sorodstva
 izhaja iz srednjeveškega izročila, po katerem naj bi se Marijina mati Ana trikrat omožila in rodila tri hčerke, ki so se vse imenovale Marija. Osrednji liki slike so sv. Ana in Marija z Jezusom v naročju. Ob njih sta drugi dve Anini hčerki, Marija Kleofova in Marija Salomejeva, obdani s svojimi otroki. V ozadju je ob njunih možeh razporejeno moško in žensko sorodstvo, predstavljeno s petindvajsetimi liki. Na napisnih trakovih so zapisana njihova imena. Slovesnost in umirjenost odraslih so razgibali otroci, eden med njimi s palico med nogama »jaha konjička«, Janez Evangelist se uči hoditi s pomočjo »hojice« … Oblačila in pokrivala povzemajo značilno srednjeevropsko nošo okoli leta 1500; skupaj z ozadjem so prava zakladnica modnih ornamentov pozne gotike.

Mojster iz Spisa (Zpiša)

Slika je delo neznanega mojstra iz Spisa (Zpiša) na Slovaškem, ki ga je strokovna literatura po nekdanjem glavnem oltarju frančiškanske cerkve v Okoličnem krstila za Mojstra iz Okoličnega. Je eden najpomembnejših srednjeevropskih gotskih slikarjev z območja današnje Slovaške.
Ime predmeta: Mojster iz Zpisa (Spiša): Sveto sorodstvo
Kratek opis: Motiv Kristusovega sorodstva
Datacija: 1510
Material: Tempera na les
Mere: 150 x 121 cm
Provenienca: Slovaška
Inv. št.: N 1528
Na ogled: Stalna razstava Zgodovinske in umetnostne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Za nadaljnje branje

  • Janez Höfler, Mojster iz Okoličnega (krog): Sveto sorodstvo, ok. 1500, Umetnine iz Prekmurja: Od romanike do modernizma, Murska Sobota 2007.
  • Jasna Horvat, Mojster iz Okoličnega: Sveto sorodstvo, Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije, Ljubljana 2007, str. 94.

Oglejte si Sveto sorodstvo na stalni razstavi Narodnega muzeja Slovenije (galerija Elipse umetnosti + glasbe)

 

 

Prijavite se na e-novice