SI
Ploščni oklep Valentina SiebenbürgerjaEdini skoraj v celoti ohranjeni primer pravega »viteškega« oklepa na Slovenskem
Metelkova
Show menu

Ploščni oklep Valentina Siebenbürgerja

Edini originalni, skoraj v celoti ohranjen primer pravega »viteškega« ploščnega oklepa Valentina Siebenbürgerja na Slovenskem.
Ploščni oklep Valentina Siebenbürgerja
V slovenskih muzejskih zbirkah danes hranimo razmeroma malo primerkov zaščitne opreme iz srednjega in zgodnjega novega veka. Prav posebno mesto med njimi pripada oklepu, ki ga je v tridesetih letih 16. stoletja izdelal priznani nürnberški mojster Valentin Siebenbürger. Je namreč edini originalni, tako rekoč v celoti ohranjen primer pravega »viteškega« oklepa na Slovenskem.

Izdelan je bil po meri za premožnega bojevnika plemenitega rodu, ki se je vojskoval kot težko oboroženi konjenik. Na to kaže tudi zložljiva kljuka na desni strani prsne plošče, ki je bila namenjena opori težkega konjeniškega kopja pod desno pazduho. Po obliki zaščitnih sklopov lahko presodimo, da je bil njegov lastnik atletske postave, razmeroma širokih ramen in zelo vitkega pasu.

Čeprav oklep na pogled morda deluje masivno, ni neznosno težak – v celoti tehta 24 kg, njegova teža pa je zaradi premišljenega oblikovanja dobro razporejena po telesu. Pločevina na prsni plošči doseže debelino do 3 mm, drugod na manj izpostavljenih mestih, zlasti na udih, pa se stanjša na približno 1 mm. To je uporabniku zagotavljalo optimalno razmerje med stopnjo zaščite in maso oziroma mobilnostjo.

Izdelava celopostavnega oklepa iz jeklene pločevine je zahtevala brezhibno obvladovanje kovaške obrti, odlično poznavanje človeške anatomije in čut za ergonomijo. Toda zaščitna oprema viteške elite ni bila zgolj vrhunski proizvod vojaške tehnologije svojega časa. Pomenila je tudi pomemben statusni simbol, njeno oblikovanje pa je odražalo modni okus zgodnjenovoveške dobe.

Siebenbürgerjev oklep je izdelan v t. i. maksimiljanskem slogu, ki ga prepoznamo po narebreni površini zaščitnih plošč. Umetelno izoblikovana valovita pločevina je po eni strani posnemala tedaj zelo priljubljena široka, nabrana oblačila. Po drugi strani je bilo na ta način mogoče ustvariti trdnejši oklep, ki je pri enaki masi in debelini plošč zagotavljal boljšo zaščito pred udarci in izstrelki.

Ime predmeta: Ploščni oklep Valentina Siebenbürgerja 
Kratek opis: Edini originalni, skoraj v celoti ohranjen primer pravega »viteškega« oklepa na Slovenskem
Datacija: Trideseta leta 16. stoletja
Material: Železo, medenina, usnje
Mere prsne plošče: Višina: 61 cm, širina: 9,6 cm
Provenienca: Delavnica Valentina Siebenbürgerja, Nürnberg
Inv. št.: N 35361
Na ogled: Stalna razstava Zgodovinske in umetnostne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Več informacij

Mojster Siebenbürger

Siebenbürger se kot okleparski mojster prvič omenja l. 1531. V 30. letih je njegova delavnica doživela hiter vzpon. Nürnberg je bil eno glavnih okleparskih in orožarskih središč v Evropi, vendar je slovel predvsem po serijski (množični) proizvodnji cenejšega vojaškega orožja. Siebenbürger je bil eden razmeroma redkih nürnberških okleparjev, ki so poleg orožja nižjega ranga uspešno tržili tudi po meri izdelane oklepe za najpetičnejše naročnike. Iz tega obdobja izvira tudi naš oklep, ki je torej eden zgodnejših primerkov njegovega dela. Med Siebenbürgerjevimi strankami najdemo cesarja Karla V., pa tudi pruskega vojvodo, neuburškega palatinskega grofa in številne druge ugledne plemiče iz nemškega prostora.
V evropskih in ameriških zbirkah se je ohranilo le nekaj popolnih oklepov iz Siebenbürgerjeve delavnice (precej več pa posameznih delov oz. fragmentov). Oklep iz Narodnega muzeja Slovenije je zato zelo dragocen eksponat, saj predstavlja originalno celoto, ki v teku časa ni bila bistveno okrnjena, predelana ali restavrirana.

Kako smo oklep pridobili

Oklep je bil pridobljen iz nekdanje zbirke barona Hansa Kometra z dvorca Pukštajn (Bukovje) pri Dravogradu leta 1935. Gre dejansko za najpomembnejši primerek iz Kometrove zbirke orožja, ki jo je Narodni muzej po zaslugi tedanjega direktorja Josipa Mala pridobil po zelo zapletenem sodnem procesu. Pukštajnska zbirka orožja je tedaj kot celota pripadla Narodnemu muzeju in danes tvori jedro stalne razstave orožja in bojne opreme na Metelkovi. 

Najpomembnejša zbirka orožja v državi

Zbirka orožja v Narodnem muzeju Slovenije je po zgodovinski vrednosti in pestrosti eksponatov najpomembnejša v državi. Kronološko zajema obdobje od visokega srednjega veka do konca 20. stoletja. Poleg vojaškega, lovskega in športnega orožja, ki je bilo nekoč v rabi naših prednikov, obsega tudi primerke iz tujih kultur od Afrike do Daljnega vzhoda.

Galerija

Za nadaljnje branje

  • Tomaž Lazar, An armour by Valentin Siebenbürger in the National Museum of Slovenia. The Journal of the Arms & Armour Society,  21/2 (2013), str. 37–48.
  • Tomaž Lazar, Tomaž Nabergoj, Polona Bitenc (ur.), Vitez, dama in zmaj. Dediščina srednjeveških bojevnikov na Slovenskem 2, Katalog, Ljubljana 2013, kat. št. 84.
  • Tomaž Lazar, Gospostvo Pukštajn in rodbina Kometer: podjetniki, baroni, meceni, zbiralci starin. Kronika, 63/1, 2015, str. 41–64.
  • Tomaž Lazar, Baron Hans Kometer in njegova zbirka starin z dvorca Pukštajn. Kronika, 63/2, 2015, str. 293–318.

Oglejte si ploščni oklep Valentina Siebenbürgerja na stalni razstavi Narodnega muzeja Slovenije

 

 

Prijavite se na e-novice