SI
Figurine KitajcevDel namiznega okrasja na slavnostno pogrnjeni mizi
Metelkova
Show menu

Figurine Kitajcev

Kitajski porcelan je bil v Evropi nadvse prestižno blago. Ko so na začetku 18. stoletja izumili evropski porcelan, so kot okrasne elemente uporabili predvsem kitajske okrasne motive in posnemali tudi oblike posod.

Figurine štirih Kitajcev je izdelal eden najslavnejših evropskih oblikovalcev porcelana, Franz Anton Bustelli. Prvotno je okras sestavljalo šestnajst kitajskih božanstev z desetimi figuricami moških in žensk v vlogi častilcev. Vsa skupina je služila kot namizni okras pri desertu, ki je bil v 18. stoletju osrednji okras na slavnostno pogrnjeni mizi, kot danes na primer vaza s cvetjem.


Chinoiserija
 označuje idejo Evropejcev, kako naj bi bili videti orientalski izdelki. Gre za orientalski slog, prilagojen evropskim potrebam in možnostim. Termin chinoiserija je evropska sinteza mešanice različnih vzhodnih slogov z dodatki evropskih, zlasti elementov baroka in rokokoja. Predvsem na Kitajskem in Japonskem je imel okras več kot samo dekorativno vlogo, saj se je za ilustracijami skrivala simbolika, ki tedanjemu Evropejcu ni ničesar pomenila. Jemal jih je kot slikovne predloge, do njihovega skritega pomena pa ni mogel prodreti.

Ime predmeta: Figurine Kitajcev
Kratek opis: Del osrednjega namiznega okrasja na slavnostno pogrnjeni mizi
Datacija: Okrog leta 1763
Material: Bosiran, glaziran in poslikan porcelan
Mere: Višina Kitajk: 10,3 cm in 12,5 cm, višina Kitajcev: 11,2 cm in 12,2 cm
Provenienca: Izdelovalec Franz Anton Bustelli, modeler Kraljevske porcelanske manufakture Nymphenburg, München, Nemčija
Inv. št.: N 14559–14562
Na ogled: Stalna razstava Zgodovinske in umetnostne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Za nadaljnje branje

  • Mateja Kos, Figurine Kitajcev [Muzejanke], Narodni muzej Slovenije, Ljubljana 2012.
  • Mateja Kos, Štirje plešoči Kitajci, Narodni muzej Slovenije – Muzejske zbirke, Skriti zakladi slovenskih muzejev, Geina knjižica, str. 16–17, Ljubljana 2011.
  • Mateja Kos, Franz Anton Bustelli, Figurine Kitajk in Kitajcev, Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije, Ljubljana 2007, str. 144.
  • Mateja Kos, Skupina figurin Kitajcev v zbirki porcelana Narodnega muzeja. Zbornik za umetnostno zgodovino. Nova vrsta, 1993, št. 29, str. 157–159.

Oglejte si figurine Kitajcev na stalni razstavi Narodnega muzeja Slovenije

 

 

Prijavite se na e-novice