SI
Repetirna zračna puška sistema GirardoniKratka repetirna puška se uvršča med najkakovostnejše primerke zračnega orožja sistema Girardoni
Metelkova
Show menu

Repetirna zračna puška sistema Girardoni

Vse od iznajdbe prvega ognjenega orožja so si puškarski mojstri prizadevali razviti konstrukcije, s katerimi bi bilo mogoče izstreliti po več strelov, ne da bi jih bilo vmes treba polniti. To težavo so dokončno obšli šele z odkritjem enovitega naboja v kovinskem tulcu sredi 19. stoletja, vse dotlej pa so nadobudni izumitelji iskali drugačne alternative.

Eno od njih je predstavljal stisnjeni zrak. Prve uporabne zračne puške so v Evropi razvili že v 16. stoletju. Pri tej vrsti orožja je energijo za potisk krogle zagotavljal zrak, načrpan v rezervoar pod velikim tlakom. Sredi 18. stoletja bi na evropskem tržišču že lahko našli zračne puške velike moči, primerne celo za odstrel težje divjadi.

Leta 1780 je tirolski urar in puškar Bartholomäus Girardoni razvil dotlej najbolj izpopolnjeno različico zmogljive zračne puške. Ta je bila opremljena z risano cevjo, repetirnim mehanizmom, nabojnikom za 20 krogel in stožčastim rezervoarjem za zrak, ki je deloval tudi kot kopito. Girardonijeva repetirka je bila prva in edina zračna puška, zasnovana posebej za vojaško uporabo. Polnjenje rezervoarja je zadoščalo za vsaj 40 zaporednih strelov z učinkovitim dometom več kot 100 m.

Po kadenci streljanja je daleč prekašala sočasno ognjeno orožje, žal pa se zaradi občutljive in zapletene konstrukcije ni najbolje obnesla v oborožitvi avstrijske armade. Toliko bolj uspešno se je nekoliko pozneje prebila na civilni trg, kjer je našla kupce predvsem med športnimi strelci in lovci. Kratka repetirna puška iz delavnice slovitega dunajskega mojstra Johanna Contrinerja se uvršča med najkakovostnejše primerke zračnega orožja sistema Girardoni, ki je bilo v prvi polovici 19. stoletja priljubljeno zlasti v srednji Evropi.

Ime predmeta: Zračna puška
Kratek opis: Kratka repetirna puška
Datacija: Ok. 1820
Material: Jeklo, medenina, les
Mere: Dolžina: 83 cm, kaliber: 10,6 mm
Provenienca: Delavnica Johanna Contrinerja, Dunaj
Inv. št.: N 22661
Na ogled: Stalna razstava Zgodovinske in umetnostne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Galerija

Za nadaljnje branje

  • Tomaž Lazar, Druckluftgewehre nach dem Girardoni – Muster im Nationalmuseum von Slowenien. Waffen- und Kostümkunde 58/1, 2016, str. 61–84.

Oglejte si repetirno zračno puško sistema Girardoni na stalni razstavi Narodnega muzeja Slovenije

 

 

Prijavite se na e-novice