SI
KopitljačekIgrača z gibljivimi udi
Metelkova
Show menu

Kopitljaček

Možiček-kopitljaček,
to bister je junaček,
nikdar se ne upeha,
kopitati ne neha,
kopita skoz in skoz,
kopitne Anko v nos.

– Oton Župančič

Kopitljaček je igrača z dolgo zgodovino, ki ji lahko sledimo vse od starega Egipta. Običajno ima obliko ploske človeške figurice ali možička, izžagano iz tankih deščic, pa tudi lepenke ali drugega materiala. Preprosti marioneti podobna lutka je opremljena z gibljivimi udi, ki so na hrbtni strani simetrično povezani z vrvico. Če vrvico sunkovito potegnemo, kopitljaček zacepeta z rokami in nogami, kot bi skočil kvišku.

Zapletenejših mehanskih igrač v preteklosti niso poznali ali pa vsaj povprečnemu otroku niso bile lahko dostopne. Zato ne preseneča, da se je kopitljaček tako priljubil mladini po vsej Evropi, še posebej pa v nemškem kulturnem prostoru, kjer ga poznajo pod imenom Hampelmann.

Kopitljaček je tako preprosta igrača, da je ni težko ustvariti kar doma. Vendar so se v 18. in 19. stoletju na tržišču uveljavili predvsem obrtni izdelki iz delavnic na Bavarskem in v Češkem rudogorju, krajev z močno lesnoobdelovalno tradicijo. Tedaj se je tudi dokončno izoblikoval značilni kopitljačkov lik: šaljiva podoba norčka v pisanih oblačilih in s koničastim pokrivalom.

Ime predmeta: Kopitljaček
Kratek opis: Lutka, opremljena z gibljivimi udi, na hrbtni strani povezanimi z vrvico
Datacija: Začetek 20. stoletja
Material: Les
Mere: Višina: 61 cm, širina: 9,6 cm
Provenienca: Srednja Evropa
Inv. št.: N 1843
Na ogled: Stalna razstava Zgodovinske in umetnostne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Za nadaljnje branje

  • Maja Lozar Štamcar idr. (ur.), Narodni muzej Slovenije. Zgodovinske in umetnostne zbirke: stalna razstava, Ljubljana 2011, str. 64.

Oglejte si kopitljačka na stalni razstavi Narodnega muzeja Slovenije

 

 

Prijavite se na e-novice