SI
Show menu

Zgodba o meču

Meč: oster, hladen, ubijalski kos kovine. Predmet, s katerim zarežeš, zabodeš, posekaš. Dvorezno orožje, ki je napadalno in obrambno obenem.

Človek ga uporablja za boj proti človeku že od bronaste dobe in skozi celotno zgodovino. Ko sta bila Adam in Eva izgnana iz raja, je Bog »postavil vzhodno od edenskega vrta kerube in meč, iz katerega je švigal ogenj, da bi stražili pot do drevesa življenja«.

Zaradi svoje učinkovitosti je meč v različnih kulturah veljal za znak moči in statusa, za simbolni predmet.

V evropskem srednjem veku je v rokah vitezov lahko predstavljal vse bojevnike. In v naši dobi je zmagovito orožje filmskih junakov Vojne zvezd spet »žaromeč« – laserski meč.

Replika meča iz Ljubljanice

Srednjeveškega orožja se je do današnjih dni ohranilo razmeroma malo in še to večinoma v okrnjeni obliki. Njihove uporabne lastnosti lahko zares ovrednotimo šele, če jih natančno rekonstruiramo.

V strugi Ljubljanice je bilo najdenih več deset mečev iz srednjega veka. Da bi poustvarili posebej kakovosten primerek iz zgodnjega 15. stoletja, smo k sodelovanju povabili strokovnjaka Petra Johnssona in švedsko-ameriško podjetje Albion, ki slovi po vrhunskih replikah antičnih in srednjeveških mečev.

Mečarjeva umetnina

Meč z oznako N 4516 je izjemno lep primerek mečarske umetnosti. Gre za mojstrski in domiselno oblikovan izdelek, ki sledi gotskemu izročilu.

N 4516 je vsestransko uporaben dolgi meč, s katerim je bilo mogoče učinkovito sekati cilje, ki jih ni ščitil oklep, odlikoval pa se je tudi pri bodenju. Krepko rezilo je zelo primerno za izvajanje postopkov preprijetega meča, masivni glavič pa je lahko mečevalec uporabil za udarjanje. Rezilo je brušeno pod kotom okoli 30 stopinj. To zagotavlja učinkovito in hkrati odporno ostrino.

Meč N 4516 je razmeroma težak, saj tehta 1650 g. Kljub temu je zelo okretno in vodljivo orožje, saj je njegova masa dovršeno razporejena. Pomembni dejavniki, ki določajo praktično uporabnost meča, so točke vrtišča, vozli nihanja in točka ravnovesja. Ilustracija kaže, kako so ta mesta razporejena pri meču N 4516.

Točka ravnovesja določa, kako je meč uravnotežen v stanju mirovanja. Toda meči so zasnovani zato, da se gibajo. Glede na položaj sprednjih in zadnjih točk vrtišča lahko ugotovimo, kako dobro je meč uravnotežen. Sprednje točke vrtišča pomagajo rezilo v prežah in pri obrambi usmerjati v nasprotnika, zadnje točke vrtišča pa omogočajo, da meč hitro pripravimo za napad.
 
Vozli nihanja so točke, v kateri se nihanja izničijo. Ta pojav vpliva na to, kako se meč obnaša v stiku z drugim orožjem in ob zadetku v cilj.

Gotska estetika pri oblikovanju mečev

V srednjeveškem pojmovanju estetike sta imeli skladnost med oblikovnimi elementi in enotnost proporcev zelo pomembno mesto. Če analize proporcev srednjeveških mečev primerjamo s tehnikami oblikovanja, ki jih poznamo z ohranjenih arhitekturnih načrtov iz tega obdobja, se zdi, da so tudi nožarji in mečarji poznali geometrično risanje.

Uporaba geometrije pri oblikovanju ima kar nekaj prednosti. Gre za praktičen način, kako načrtovati delo, ki je razdeljeno med več specializiranih obrtnikov, kot je to primer pri izdelovanju mečev. Geometričnim konstrukcijam je prav tako preprosto spreminjati merilo in si jih je lahko zapomniti.

Geometrija in številke so imele v srednjeveški miselnosti globok simbolni pomen. To je bilo najbrž pomembno tudi pri orožju, ki je bilo po eni strani simbol posvetne moči, po drugi strani pa simbol duhovnega boja proti zlemu. V rezila vdelane črke in simboli so služili kot uroki in magični talismani. Na podoben način je geometrično oblikovanje meč preoblikovalo v božansko orodje – odraz popolne enovitosti, ki je izvirala iz skladnosti in enotnosti njegovih delov.

Spodnja ilustracija kaže, kako so pri oblikovanju meča N 4516 uporabili geometrična načela. Njegovo strukturo določajo elementi, kot so mandorla, osmerokotnik, zasukani in vrisani kvadrati ter interakcija med kvadratom in krogom. Vse te so pri načrtovanju samostanov in katedral pogosto upoštevali srednjeveški arhitekti.

Modre črte nakazujejo oblikovne gradnike. Bele črte kažejo osnovne geometrične like, medtem ko rdeče črte označujejo proporce meča.

Več o meču iz Ljubljanice

 

 

Prijavite se na e-novice