SI
Odprtje razstave Kristus Kralj
Show menu

Odprtje razstave Kristus Kralj

Vljudno vas vabimo vas na odprtje manjše razstave limoških križev Kristus Kralj v torek, 8. februarja 2022, ob 12. uri v Narodni muzej Slovenije – Metelkova (Maistrova 1, Ljubljana).

Na razstavi in v spremni knjižici predstavljamo limoške križe in njim sorodne lokalno izdelane primerke z območja današnje Slovenije. 

Limoški križ je izraz za tip križev, ki so jih izdelovali v delavnicah v Limogesu na jugozahodu Francije. Limoški izdelki so bili zelo priljubljeni in na začetku 13. stoletja so se hitro širili po vsej Evropi. Poleg kakovosti limoških izdelkov je k njihovi distribuciji pripomogla tudi geografska lega tega središča, saj je Limoges ob romarski poti, ki vodi iz Pariza v Santiago de Compostela.

Križani s kraljevsko krono na glavi kot Kristus Kralj (Christus Regnans) ikonografsko prestoluje s križa. Takšne križane so umeščali na procesijske križe, oltarne križe, platnice knjig ali na relikviarije oziroma so jih lahko prilagali imenitnejšim pokojnikom v grob.

Sodelovali bodo

  • dr. Pavel Car, direktor Narodnega muzeja Slovenije,
  • mag. Darko Knez, soavtor razstave in vodja Oddelka za zgodovino in uporabno umetnost, in
  • mag. Miran Žvanut, provincial slovenskih jezuitov.
Prireditev poteka v sklopu dneva odprtih vrat Prešernov dan – slovenski kulturni praznik. Vstop prost.

Obvezne so predhodne prijave 
na e-naslov info@nms.si ali po telefonu 051 253 781. Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.
Dogodka se lahko udeležijo le osebe z dokazilom o izpolnjevanju enega od pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani)
. Potrdilo in osebni dokument imejte s sabo. Dokazilo ni potrebno za mlajše od 12 let.
 

 

Prijavite se na e-novice