SI
Knjižnica Narodnega muzeja SlovenijeKnjižnica ima status javne knjižnice in je odprta za domače strokovnjake in zunanje obiskovalce.
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
Show menu

Knjižnica

Spoštovani obiskovalci!

Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije je zaradi trenutnih epidemioloških razmer zaprta. 

Hvala za razumevanje in lep pozdrav,
Vaši knjižničarji

Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije ima danes funkcijo specialne knjižnice s področja kulture. Ima status javne knjižnice in je odprta za domače strokovnjake in zunanje obiskovalce, med katerimi je večje število študentov. Za študijske namene je mogoče uporabljati starejše gradivo in tiske posebnega zgodovinskega pomena.

Sodobna literatura v knjižnici je predvsem s področij, ki jim je namenjena matična ustanova. Tako poskušamo pridobiti čim več literature za področja numizmatike, arheologije, uporabne umetnosti, kulturne zgodovine, muzeologije in konservatorstva.

Večino publikacij pridobivamo z zamenjavo s sorodnimi slovenskimi in predvsem tujimi ustanovami. Poleg katalogov občasnih razstav zamenjujemo tudi več periodičnih oziroma serijskih publikacij: Argo, Situla, Katalogi in monografije in Viri: gradivo za materialno kulturo Slovencev.

Dostopnost informacij

Knjižnica ima listkovni in računalniški katalog. Od leta 1994 sodeluje v slovenskem vzajemnem knjižničnem katalogu COBISS. Sproti vnašamo podatke o novih pridobitvah, postopno pa tudi vse starejše gradivo. V lokalno bazo knjižnice Narodnega muzeja se lahko vključite prek spletnega naslova.

Starejši knjižnični katalog

Leta 2001 smo skenirali starejši knjižnični katalog – do leta 1945.  Baza obsega 33600 listkov. Iskanje po teh zapisih je mogoče s klikom na to povezavo. Možno je iskanje po priimkih avtorjev, naslovih knjižnih zbirk, serijskih publikacij ali naslovih knjig, kjer avtorji niso izpostavljeni oz. iščemo delo več avtorjev – npr. zborniki. Pri iskanju po naslovu pa moramo upoštevati staro katalogizacijsko pravilo – na prvem mestu je vedno samostalnik, tako iščemo Narod Slovenski in ne Slovenski narod, lahko pa tudi le »Slovenski« ali »Narod«, a dobili bomo več zadetkov, med katerimi bomo morali izbrati želenega. S klikom nanj bomo priklicali posnetek starega kataložnega listka in na njem prebrali osnovne podatke o knjigi in seveda tudi signaturo v knjižnici NMS. Tako je z iskanjem po obeh bazah mogoče dobiti podatke o 85 % gradiva knjižnice NMS.

Informacije je mogoče dobiti po telefonu in elektronski pošti:

Čitalnica
T: +386 1 241 44 63
E: citalnica@nms.si

Vodja knjižnice Barbara Rogač, 
T: +386 1 241 44 67
E: barbara.rogac@nms.si

Posredovanje gradiva

Kje smo

Knjižnica ima prostore v pritličju stavbe Narodnega muzeja Slovenije (Muzejska 1, Ljubljana), desno od vhodne avle.

Urnik

Knjižnica je za obiskovalce odprta od ponedeljka do petka od 8. do 15. ure.

V poletnem času, od 15. julija do 20. avgusta, je čitalnica odprta od 9. do 14. ure.

Vpis

Vsakdo, ki želi uporabljati gradivo, se mora v knjižnico včlaniti. Članarine ne zaračunavamo.

Informacije

Za vse informacije se obiskovalci obračajo na knjižničarje v čitalnici. Za dodatne informacije se je mogoče obrniti tudi na druge delavce knjižnice. Praviloma obiskovalce nanje napotijo iz čitalnice.

Izposoja

Knjige si je mogoče izposoditi v čitalnico ali na dom. Uporabnik izpolni poseben formular, s katerim naroči gradivo, vendar ne več kot pet enot hkrati. Izjemoma je možno v enem dnevu dobiti več enot.

Medbibliotečna izposoja

Medbibliotečna izposoja prek knjižnice NMS je namenjena le delavcem muzeja.

Naročila  pošiljajte kolegici Urški Pajk:
T: +386 1 241 44 63
E: urska.pajk@nms.si
E: citalnica@nms.si
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
 

 

Prijavite se na e-novice