SI
Meč iz LjubljaniceIzjemno lep primerek mečarske umetnosti
Metelkova
Show menu

Meč iz Ljubljanice

Meč iz Ljubljanice iz zgodnjega 15. stoletja
Meč iz Ljubljanice
V rečni strugi Ljubljanice je bilo najdenih več deset mečev iz visokega in poznega srednjega veka. Predstavljeni primerek je morda najimenitnejši predstavnik svojega razreda iz zgodnjega 15. stoletja. V srednjeveški Evropi je dvorezni meč veljal za najprepoznavnejše vitezovo orožje.
 
Njegova izdelava je za tedanjo tehnologijo pomenila vrhunski izziv – da se rezilo med uporabo ne bi zvilo, zlomilo ali prehitro skrhalo, ga je bilo treba skovati iz kakovostnega jekla, ga primerno oblikovati in zakaliti, nato pa še zbrusiti in opremiti z ročajem. Te postopke je zares dobro obvladovala le peščica specializiranih mojstrov.
 
Klasični viteški meč je bil razmeroma kratek, z dolžino približno 1 m. Zaradi izboljšav zaščitne opreme se je njegovo rezilo od sredine 13. stoletja postopoma daljšalo. Tako je nastal dolgi ali enoinpolročni meč, ki ga je bilo mogoče vihteti bodisi z eno bodisi z obema rokama. Kljub številnim stereotipom in podobam iz sodobne popularne kulture je bil tak meč odlično uravnoteženo, pretanjeno orožje, z maso v povprečju 1,5 kg. Uporabljati ga je bilo mogoče tako za sekanje in rezanje kot za zadajanje smrtonosnih vbodov.
 
S stališča srednjeveškega viteza je bil meč veliko več kot zgolj učinkovito orožje. Simboliziral je tudi srce viteškega kodeksa in njegove vrednote – še posebej vero in pravičnost, saj zaradi dolgega rezila in ravnega branika očitno spominja na latinski križ. Na izjemno simbolno vlogo meča v srednjeveškem miselnem svetu opozarjajo tudi znaki ali napisi, vdelani v rezilo. Ti so imeli pogosto obliko invokacij ali zavetnih formul, ki naj bi lastnika obvarovale pred nevarnostjo.   
 
Rezilo predstavljenega meča je na prvi polovici dolžine dvojno žlebljeno, nato pa prehaja v rombasti profil. Na vsaki strani rezila so z medeninasto žico tavširani po štirje znaki – par latinskih križev oz. mečev ter simbola passauskega volka oz. samoroga. Ravni branik se zaključuje v razširjena kraka, na koncu predrta z grškim križem. Na trn je prikovčen masiven diskast glavič, ki deluje kot protiutež. Na spodnji strani glaviča sta pri ročaju vtisnjena še dva znaka v obliki štiriperesne deteljice.
Ime predmeta: Meč iz Ljubljanice
Kratek opis: Srednjeveški meč
Datacija: Začetek 15. stoletja
Material: Jeklo, medenina
Mere: Dolžina meča: 115,9 cm, širina rezila: 4,9 cm
Provenienca: Passau
Najdišče: Struga Ljubljanice
Inv. št.: N 4516
Na ogled: Stalna razstava Zgodovinske in umetnostne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Replika meča

V sodelovanju s švedskim raziskovalcem Petrom Johnssonom in ameriškim podjetjem Albion smo leta 2012 v Narodnem muzeju Slovenije dali izdelati vrhunsko repliko meča, ki smo jo uporabili pri slovesnem odprtju razstave Vitez, dama in zmaj.


Zgodbo o meču si lahko preberete na tej povezavi.

Galerija

Za nadaljnje branje

  • Tomaž Lazar, Tomaž Nabergoj, Polona Bitenc (ur.), Vitez, dama in zmaj. Dediščina srednjeveških bojevnikov na Slovenskem 2. Katalog razstave. Ljubljana 2013, kat. št. 2.
  • Peter Turk idr. (ur.), Ljubljanica – kulturna dediščina reke. Ljubljana 2009, kat. št. 108.
  • Tomaž Nabergoj, Oboroženi stan srednjeveške družbe na Slovenskem na osnovi materialnih virov. Primer: meči. Ljubljana 2001, str. 163, t. 6: 22.

Oglejte si meč iz Ljubljanice na stalni razstavi Narodnega muzeja Slovenije

 

 

Prijavite se na e-novice