SI
Razvoj pisave 6R+Doživljajsko-ustvarjalna delavnica
Show menu

Razvoj pisave 6R+

Doživljajsko-ustvarjalna delavnica
Trajanje: 90 minut
Cena: 5,5 €
Informacije in najava obiska na 01 241 44 39, 051 384 888 ali arheozabava@nms.si
Lokacija: Muzejska
Program poteka na razstavah: Zgodbe s stičišča svetov, Rimski lapidarij Narodnega muzeja Slovenije in Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju Slovenije.

Ogled spomenikov, ki dokumentirajo začetke in razvoj pisane besede: staroegipčanski hieroglifi, zapisi v venetski pisavi, v kamen vklesani rimskodobni napisi v latinici, srednjeveški zapisi, pa tudi o pisavi malo drugače, denimo o slikovni pisavi na situli z Vač. Seznanitev z različnimi pisnimi nosilci, zgodovino tiska in novostmi, ki jih je prinesel tisk. Vodstvo vključuje tudi ogled muzejske knjižnice.


V muzeju smo našli steklenico s skrivnostnim sporočilom. Le rešitve zapletenih ugank bodo najbolj bistrim in učenim pomagale razkriti tajno šifro, ki jo je izgubil Albert. Vendar, kako razvozlati skrivnost? Nič lažjega kot to! Pomagali nam bodo budno oko in starodavni zapisi, ki jih med svojimi zidovi skriva Narodni muzej Slovenije! Preizkusi se torej v branju staroegipčanskih hieroglifov, razvozlaj v kamen vklesane rimskodobne napise, prebiraj srednjeveške in novoveške zapise, spoznaj pomen tiska in mnoge druge zanimivosti. Seznanili se bomo tudi s sodobnimi pisavami, se preizkusili v šifriranju in si izdelali knjižno kazalo s skrivnostno muzejsko šifro.

Povezava z učnim načrtom

  • Dediščina, 
  • muzeji, 
  • vrste pisav in različna sredstva za pisanje, 
  • razvoj tiska, 
  • prva slovenska knjiga.

Gradivo, povezano z vsebino programa

Informacije in najava obiska

5.50 €
90 min
01 241 44 39
051 384 888
 

 

Prijavite se na e-novice